Siteniz, ürünleriniz ya da vermiş olduğunuz bir hizmetten dolayı SSS ihtiyaç duyarız. Fakat kullanıcı olarak düşündüğümüzde ise kafamızda oluşan sorulara cevap almak istediğimizde, ilgili yanıtı bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Alakalı alakasız tüm soruları okuyup sadece sorumuza cevap arıyoruz. Hal böyle olunca sıkılıp ya sayfayı kapatıyoruz ya da müşteri hizmetlerini arayıp derdimizi anlatmaya çalışıyoruz 🙂
Tam bu noktada bir bot düşünün, sizin yerinize sorulara cevap veren. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Bunun için yardımıza Microsoft Cognitive Service içerisinde yer alan QnA Maker yetişiyor. QnA Maker servisi, soru – cevap oluşturucudur. Daha detaylı açıklamam gerekirse botunuzdan ya da uygulamanız üzerinden api sayesinde sorgulama yapabildiğiniz soru cevap veri kaynağıdır. Sizin tarafınızdan girilen sorular ve cevapları train ettikten sonra doğal dil işleme ile en uygun cevabı döndüren bir yapay zeka servisidir.
QnA Bot Servisini Kullanmaya Başlayalım
İlk olarak qnamaker.ai sitesine gidip bir hesap oluşturalım.
Hesabınızı oluşturduktan sonra yeni bir servis oluşturalım.
İlk olarak servis adınızı yazınız ardından SSS sayfasınızı belirtiniz. Eğer birden fazla kaynağa sahipseniz “Add” deyip diğer sayfalarınızıda ekleyebilirsiniz. Eğer bir bağlantınız yoksa ve sadece kendi soru ve cevaplarınızı eklemek istiyorsanız bir bağlantı vermenize gerek olmayacaktır.
Ardından “Create” butonuna basıp yeni servisimizi oluşturalım.
Servisimiz oluştuktan sonra aşağıdaki gibi bir görünüm oluşacaktır. Ben bilgisayar mühendisleri odasında yer alan SSS kaynak olarak verdiğim için sayfa içerisinde yer alan soru ve cevapları alt kısımda getirdi. Servis tarafından oluşturulan soru ve cevaplara ise Knowledge Base (KB) adı verilir. Yukarıdaki kısımda ise doğal dil işlemeyi kullanıp kullanıcıdan gelen diğer soruları (tam olarak soru değil, amaç sohbet ediyor hisside vermek) ekliyorum. Tüm işlemlerimiz tamam ise artık yapay zekamızı eğitebiliriz. “Save and retrain” diyoruz.
Doğal Dil Testi
Servisimizi eğittik ve artık test kısmına geçebiliriz. Servis sizin soracağınız soruya göre en iyi yanıtı döndürecektir. Eğer sorunuz için en uygun cevabı bulamaz ise birden fazla sonuç döndürecektir. Sol navigationda yer alan “Test” ibaresine tıklıyoruz.
Aynı cevap için eğer alternatif sorular eklemek isterseniz aşağıda kırmızı ile işaretlediğim alandan ekleyebilirsiniz.
Herhangi bir değişiklik yaptığınızda yapay zekayı yeniden eğitmeniz gerekecektir. Aşağıdaki belirttiğim “Save and retrain” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Tüm işlemlerinizi yaptınız ve artık yayınlamak istediğinizde ise “Publish” butonuna basmanız gerekmektedir. “Publish” dedikten sonra sizi yapmış olduğunuz değişikliklerin görüntülendiği özet bir sayfaya yönlendiriyor olacaktır.
Not: Karşımıza gelen ekran içerisinde yukarıda da görüldüğü gibi tekrar bir “Publish” butonu gelecektir. Siz bu butona basana kadar uygulamanız yayınlanmayacaktır.
Tekrar publish dedikten sonra uygulamamız artık hazır 🙂
QnA Maker ve bot üzerine seri halinde makale yazıyor olacağım. O yüzden bu makalemizde QnA Maker servisi nedir? Gibi tanıtım amaçlı değinmek istedim. Makalemizin devamında bot geliştirip github’a yüklüyor olacağım. İstediğiniz özellikle bir platform ya da programlama dili varsa yorum kısmında belirtirseniz bende ona göre geliştirme yapıyor olurum. (C#, NodeJS, Python gibi)